Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун призова за инвестиции в устойчиво развитие

Бан Ки-мун
Снимка: ЕПА / БГНЕС

За инвестиции в устойчиво развитие призова днес на Световния икономически форум в Давос генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, предаде БиБиСи. Според него устойчивото развитие е ключът към съживяването на икономиката и разрешаването на финансовата криза.

Да спасим планетата си, да съживим икономиката си, да се справим със социалната несправедливост и социалното неравенство - това са призивите от много държави. Както от развития, така и от развиващия се свят. Станахме свидетели на движението "Окупирай Уолстрийт" и "Окупирай Европа". Тези призиви вече идват и от развития свят, а не само от развиващия се. Затова настоявам, че трябва да инвестираме в устойчиво развитие. Затова за ООН устойчивото развитие е най-голям приоритет при разрешаване на тези проблеми. Има много проблеми като промените в климата, хранителните кризи, липсата на вода, недостига на енергия. Всички те са взаимносвързани въпроси. По тази причина инвестирането в устойчива енергия и устойчиво развитие ще помогне за съживяването на икономиката и за запазването на планетата земя. Това ще разпространи и ползите от модерните технологии и модерния начин на живот, обясни генералният секретар на ООН.

Индустриалните лидери носят социална и морална отговорност да използват иновативни решения, за да намерят изхода от кризата, подчерта още Бан Ки-мун в Давос.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна