Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия ще купи 126 френски изтребителя "Рафал"

Изтребител "Рафал"
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френската компания "Дасо авиасион" е предложила най-ниска цена от 10 милиарда долара в търг за снабдяване на Индия с военни самолети, предаде БиБиСи. Предстои фирмата да започне финални преговори, преди да бъде подписано споразумение за доставка на 126 изтребителя "Рафал".

Цената на акциите на "Дасо авиасион" скочиха с над 20 процента след новината, че френската компания ще продаде бойни самолети на Индия, предаде Франс прес. Акциите достигнаха увеличение в цената от 22,22 на сто в следобедната търговия на Парижката фондова борса.

Това е една от най-големите военни сделки в света, коментира БиБиСи. Освен това тя е голям неуспех за конкурентната компания "Юрофайтър", която също участваше в индийския търг. "Юрофайтър" загуби и през декември сделка на стойност 8 милиарда долара за доставка на военни самолети за Япония.

През декември френският министър на отбраната Жерар Лонге предупреди, че производството на изтребителите "Рафал" ще спре, ако нито един от тях не бъде продаден в чужбина. Франция вече е поръчала 180 бройки от самолетите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна