Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов: Гледам на всеки свой ангажимент като на повод за учене и за развитие

Йордан Камджалов
Снимка: Архив

Младият диригент Йордан Камджалов има всички основания за гордост и добро самочувствие - още 30-годишен попадна в листата на световните артисти на водещата менаджерска агенция Асконас Холт, сред имена като Даниел Баренбойм, Клаудио Абадо, сър Саймън Ратъл, сър Джон Елиът Гардинър и мн.др. В момента се готви стратегия за професионалното му израстване и ангажименти по целия свят до 2016 г. Очакванията са големи.

Йордан Камджалов е израснал в Търговище, завършва НМА "Панчо Владигеров" в София и Музикалната академия "Ханс Айслер" - Берлин. В началото на сезон 2012/2013 младият маестро ще поеме активно поста на генерален музикален директор на Хайделберг, където ще ръководи Операта, Филхармонията и Фестивала на града. Преди това, обаче, има още доста интересни ангажименти на различни сцени. След постановката на "Кармен" в Комише опер - Берлин в края на 2011 г., през март отново ще се върне там, за да дирижира "Хофманови разкази".

В момента Камджалов е в София за концерт със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", с които подготвя Симфония №2 "Възкресение" от Густав Малер (концертът е в зала "България" на 2 февруари), а междувременно работи по проекти на своята фондация, която има за цел да подпомага професионалното развитие на млади български музиканти.

Какво още интересно трябва да знаем за диригента Йордан Камджалов чуйте в интервюто на Ирена Гъделева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна