Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобрихме, но с резерви, документ за финансова дисциплина в ЕС

Снимка: БГНЕС

Чувствителната за България тема за координация на данъчните политики отново намери място в заключителен документ на финансовите министри от Евросъюза. Той е бил одобрен в Брюксел от държавите, участващи в пакта "Евро плюс", сред които е и страната ни. По информация на "Хоризонт” България е направила специална декларация към текста с цел да защити независимата си данъчна политика.

Одобреният от финансовите министри документ потвърждава намеренията им за фискална консолидация и структурни реформи, както и за укрепване на конкурентоспособността и увеличаване на заетостта.

Новият елемент е, че "Евро-плюс" вече се обвързва със задължителния за всички страни-членки икономически семестър, който предвижда преглед и оценка на макроикономическите им параметри и фискалните им намерения. Така изпълнението на ангажиментите по пакта вече ще трябва да е част от семестъра и съответно от националните програми на отделните държави, за да може Еврокомисията и Съветът да наблюдават и оценяват как се спазват поетите задължения. Оценката ще се прави през юни  в рамките на Европейския семестър.

Документът предвижда и продължаване на дискусиите за данъчната координация, заложена в "Евро-плюс", като според него особено внимание трябва да бъде отделено на това как данъчната политика може да допринесе за икономическата координация.

Финансовият министър Симеон Дянков не коментира решението и отпътува от Брюксел преди края на заседанието. След това България е била представлявана от посланик Бойко Коцев, като е била депозирана специална декларация към текста за данъчната координация. В нея се посочва, че за страната ни дискусиите по темата са с обхват "обмяна на добри практики и борба с измамите и избягването на данъци", но че техният размер, както предвижда и Лисабонският договор, остава изцяло национално правомощие и отговорност.

България е изразила резерви и към представения преди дни от Европейската комисия доклад по механизма за ранно предупреждение, който подреди страната ни сред общо 12 държави, застрашени от макроикономически дисбаланси. Други страни също са имали забележки към данните и методиката за оценка на риска, затова детайлните дискусии по тази тема са отложени за следващия Съвет на финансовите министри през март.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна