Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оли Рен очаква спасителната програма за Гърция да изиграе стабилизираща роля за Европа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен очаква втората спасителна програма за Гърция да изиграе стабилизираща роля за Европа като цяло, и да помогне за излизане от кризата. Рен заяви това в Брюксел, където финансовите министри на 27-те страни от Евросъюза одобриха и приветстваха решението на Еврозоната за спасителния пакет от 130 милиарда евро за Гърция :

„Това е необходимо решение за хората в Гърция и за финансовата стабилност на Европа - тъй като Гърция беше в епицентъра на кризата. Решаването на гръцкия проблем по надежден начин е необходимо условие ,за да се преодолее кризата и връщане към процеса на възстановяване.”

В същото време Гърция е специфичен случай, подчерта Оли Рен. Той добави, че не може да се очаква тези условия , да се приложат и към други страни с програми за финансова стабилизация като Португалия или Ирландия.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос заяви:

"Много сме доволни от резултата - по отношение както и на програмата, така и на инициативите в частния сектор, които подготвят пътя за следващите стъпки. Те ще направят възможна официалната финансова подкрепа за Гърция".

За да получи спасителния пакет, Атина се ангажира с по-дълбоки съкращения, които е малко вероятно да съживят вече блокираната икономика.

Информацията е на Диана Чепишева и световните информационни агенции

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна