Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекциите по труда на Кипър и България започват съвместни проверки

Снимка: БГНЕС

Съвместни проверки започват българската Главна инспекция по труда и кипърската инспекция по труда в Кипър. На прицел са спазването на трудовото законодателство, условията на труд и заплащането на работещите на острова българи.

Контролните органи на двете държави ще проверят обекти в основните отрасли, където работят най-много българи в Кипър – туризма, хотелиерството, услугите, строителството. Инспекциите ще се проведат в края на април и началото на май, като се сформират пет смесени комисии от по един български и един кипърски представител на държавния орган. Това съобщи Екатерина Димитрова, ръководител на Службата по трудови и социални въпроси към посолствата на България в Кипър и Гърция. Засилва се и контролът върху посредническите агенции в двете страни за наемане на работа.

Предстоящите проверки са на практика първата стъпка в изпълнението на споразумението между социалните министерства на България и Кипър в областта на условията на труд и защитата на трудовите права. То бе сключено през септември миналата година.

По официални данни на кипърското социално министерство на острова легално заетите българи са 17 000. Много от тях обаче се сблъскват с некоректни работодатели и дискриминация в заплащането на труда им в сравнение с кипърците и други граждани на Европейския съюз, при сключването на трудови договори, изплащането на осигуровки и обезщетения. КНСБ и КТ "Подкрепа" заедно с техния партньор в Кипър – синдиката СЕК, също се ангажираха за проверки и съвместни действия в защита на правата на българските работници в Кипър.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!