Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадиев: Дълговете на столичната "Топлофикация" надхвърлят 500 млн. лева

Снимка: Архив

Дълговете на столичната "Топлофикация" към "Булгаргаз" и други доставчици надхвърлят 500 милиона лева. Това заяви в предаването "Преди всички" общинският съветник от БСП Георги Кадиев. Той изказа мнение, че топлинните счетоводители са излишни, ако те не поемат и събирането на сметките.

Не съм голям привърженик на това "Топлофикация" да бъде и топлинен счетоводител, защото това е микромениджмънт, т.е. да стигне до всеки отделен абонат, да му търси парите. Според мен, топлинните счетоводители по начина, по който са били замислени преди 10 години, не само да отчитат, но и да събират средствата – тогава е било замислено добре, после обаче в един момент очевидно с някакво лобиране топлинните счетоводители оставят за себе си само лесната част - отчитането, и по този начин тяхната работа до голяма степен се обезсмисля, защото отчитането "Топлофикация" може да си го прави и сама много лесно, обясни общинският съветник от БСП.

Столичната "Топлофикация" трябва да намали заплатите на ръководните си кадри, смята още Кадиев. Той обясни: Аз бях председател на Съвета на директорите през 2009 г. Моята заплата беше 900 лв. Сега средната заплата на Борда на директорите е 3600 лв. – 4 пъти повече за 2 години. Какво се случи толкова в тази "Топлофикация", че се увеличиха толкова заплатите?

Кадиев изказа мнение и по въпроса с високите сметки за парно: След като над 75% от цената на парното се формира от цената на газа, трябваше да се търси алтернативно гориво. Това трябваше да е софийският боклук. Съдбата на парното в София до голяма степен е свързана и със съдбата на завода за битови отпадъци в София, който не се случва. Всички анализи показват, че ако можеше да се използва столичният боклук за горене в Топлофикация, сметките можеха да намалеят между 10 и 12%.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени