Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква България да изпадне в рецесия през 2012 г.

Не се очаква България да изпадне в рецесия през 2012-а година - това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на депутатски въпрос по повод последните прогнози за спад на растежа. По-рано Европейската комисия прогнозира по-нисък от очаквания икономически растеж за страната ни.

Според прогноза на Световната банка през тази година се очаква еврозоната да изпадне в рецесия със спад от 0.3%, каза министър Дянков. За 27-те държави в Европейския съюз не се очаква растеж. Бюджет 2012 у нас, обаче, предвижда растеж от 1%:

Ако сегашните прогнози или по-скоро последните прогнози и на Европейската комисия 1.4% и на Световната банка 1.2% се осъществят, тогава бюджетът на Република България ще може да се осъществи в рамките на това, което сме прогнозирали, защото той е заложен дори и за по-малък икономически ръст.

Ако сътресенията са по-големи в Европа, тогава ще се търсят допълнителни мерки. Една част от тях вече са започнали с пенсионната реформа и промените в БДЖ. Новите мерки трябва да са за икономически растеж, подчерта финансовият министър.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени