Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукерски шествия в навечерието на Сирни Заговезни

Снимка: Архив

Ден преди Сирни Заговезни в много градове се провеждат шествия на кукери, съобщава кореспондентът на БНР в Габрово Велина Махлебашиева.

В навечерието на Сирни Заговезни, когато искаме и даваме прошка, в Боженци  оживяват кукерските ритуали от миналото. По онова време хората по магически начин се опитвали да въздействат на природата, вярвайки, че колкото по-силно се чува звънът на хлопките, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и светлината ще победи над мрака. Всичко това е залегнало в оригиналното изпълнение на кукерския състав от село Осетеново, Павел баня, в който самодейците са на възраст от 3 до 86 години.

Освен кукери, в резервата гостуват и танцьори от габровския ансамбъл "СИВЕК", които представят маскарадни игри по Заговезни. Производители пчелари и винари предлагат продукцията си, изложена в традиционната изложба "Вино и мед".

В Ямбол също за поредна година ще се проведе маскарадният фестивал "Кукерландия". Стотици кукери с чанове и хлопки ще погнат силите на злото и ще благославят за здраве и плодородие, съобщава кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова.

През тази година участват близо 40 групи от областите Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Стара Загора, Перник, Кюстендил и Благоевград. Сред новите участници са кукерите от Петрич, както и маскарадна група от хърватската столица Загреб.

Тази сутрин Ямбол ще бъде събуден от звъна на хлопките. Гостуващите групи преминаха през ямболските квартали. Това ще е техният поздрав: Добро утро, Ямбол! Здравей, Кукерландия!

Точно в 9,45 часа всички кукери извиха пъстро хоро по централните улици. С оглушителния танц на кукерите ще бъде даде старт на състезателното дефиле на маскарадните групи.

Фестивалът предлага и богата съпътстваща програма. В емблематичната за Ямбол сграда на Безистена са подредени две изложби - на детски рисунки и маски, както и на автентично кукерско облекло от началото и средата на миналия век. Днес и утре в Художествената галерия "Жорж Папазов" и Регионалния исторически музей, са обявени Дни на отворените врати.

В етнографския комплекс "Старият Добрич" за жители и гости на Добрич и историческият музей организират общоградски фолклорен празник Сирни Заговезни. Професионалният ансамбъл за народни песни и танци "Добруджа", самодейни колективи и танцови групи и групи за арвтентичен фолклор ще представят народни традиции и обичаи: кукерски игри, хамкане, хвърляне на сдтрели, прескачане на огън, сирнишко хоро.

За втори път в Стария град в Златоград се проведе карнавал, който обединява Сирни Заговезни и Стара Марта, съобщи кореспондента на БНР Радостина Чернокова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени