Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин вижда два недостатъка в направеното от ЕС за Гърция

Снимка: БГНЕС
Това, което ЕС прави за Гърция до момента, има два основни недостатъка. Това каза в предаването "Събота 150" евродепутатът Ивайло Калфин. Той обясни: Първият е свързан с това, че всички мерки, които се налагат на Гърция до този момент, са свързани единствено със съкращения на разходите. За да стъпи на краката си гръцката икономика и за да може страната да знае, че може да си обслужва задълженията, трябва да се помисли за икономическото стимулиране. Това означава ЕС и Гърция да поемат по-дългосрочно ангажименти една към друга. Бих казал, че трябва да се засили ролята на МВФ, на Гърция да се даде повече време, да се осигури необходимото финансиране, но в замяна на това Гърция да поеме ангажимент за преструктуриране на публичните сектори на икономиката и да види възможността за инвестиции в конкурентоспособни отрасли. Втората слабост е политическата мъка, с която се взимат решенията. Това внушава изключително голяма несигурност. Това настройва гръцкото общество против мерките. Освен това, и международните кредитори по никакъв начин не се успокояват от тези политически мъки, които полага ЕС, за да вземе решенията.

Евродепутатът е категоричен, че предстоящите тежки реформи в Гърция трябва да се случват с подкрепата на обществото. Според него на този етап фалитът на Гърция е избегнат, но не е избегнат по принцип. Фалитът ще бъде изключително тежък, така че си струва да се направи усилието и от ЕС, и от обществото в Гърция, за да се преодолее, смята той.

Отпускането на втория спасителен транш за Гърция беше необходимо. Все още обаче има много гласове, които казват, че ЕС прави прекалено малко и прекалено късно за Гърция. Очевидно е, че гръцкото правителство трябва да поеме отговорност. Там при всички случаи има много тежки решения, които следват в бъдеще. От друга страна трябва да се създаде чувството за стабилност. Виждаме, че и след вземането на решението финансовите пазари не се успокоиха, даже обратното, коментира още Ивайло Калфин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна