Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската черно-бяла творба "Артистът" спечели Оскар за най-добър филм

Снимка: БГНЕС

Френската черно-бяла творба "Артистът" спечели Оскар за най-добър филм на тазгодишните негради. 

Осемдесет и четвъртата церемония се проведе в Холивуд енд Хайленд сентър в Лос Анджелис, а водещ беше актьорът Били Кристъл, който се изявява в тази роля за девети път. "Артистът" получи награди и в още две от най-важните категории - за режисура и за най-добра мъжка роля за изпълнението на Жан Дюжарден. Той заяви:

Благодаря на академията. Забавно е, защото през 1929 година не Били Кристъл, а Дъглас Феърбанкс ръководи първата церемония по раздаване на Оскарите. Билетите са стрували 5 долара и тя е продължила 15 минути. Времената се менят!

Имам Оскар. Забравих си речта... Добре, сега аз съм най-щастливият режисьор на света. Благодаря за това, каза Мишел Азнавичус при получаване на статуетката.

Най-добра актриса в главна женска роля стана Мерил Стрийп за превъплъщението й като Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди". След третия си Оскар тя заяви:

Кога обявиха името ми имах усещането , че чувам половин Америка да казва "О, не, стига, пак ли тя. Отново нея наградиха".

Иранският филм "Раздяла" очаквано спечели "Оскар" за най-добър чуждестранен филм. Режисьорът Азгар Фархади посвети наградата на своя народ:

В този момент много иранци по света ни гледат и мисля, че са много щастливи. Това е така не само заради важната награда или заради филма и неговия създател. Във време, в което се говори за война и политиците реагират с агресия и обиди, името на Иран се споменава във връзка с неговата славна култура. Богата и древна култура, която е скрита под деблия слой прах на политиката.

Кристофър Плъмър стана най-възрастният носител на "Оскар" след като получи статуетката за най-добра поддържаща мъжка роля, за участието си в "Начинаещи". Оливия Спенсър стана най - добра поддържаща актриса за изпълнението й в "Южнячки".

По публикацията работи: Даниела Савова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени