Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряна е обществената поръчка за 12 нови културни фестивала

Снимка: Венета Павлова

Два милиона и половина лева и една обществена поръчка, обявена от Министерството на културата по оперативна програма "Регионално развитие" се оказаха ябълката на раздора между министерството и протестиращите културни организации.

Албена Спасова от фестивала "Триенале на сценичния плакат" и Тонка Милева - експерт в дирекция "Координация на програми и проекти" в Министерството на културата участваха по темата в предаването "Преди всички". В протестна декларация на няколко десетки културни организации се твърди, че обявената обществена поръчка и подходът на Министерството на културата ще окаже негативен ефект както върху развитието на фестивалите в България, така и върху цялостната културна среда.

Албена Спасова: За 2012 година Министерството на културата си поръчва 12 държавни фестивала и оттук нататък започва драмата, когато започнем да четем тематичните съдържания на тези предрешени фестивали.

Тонка Милева - Министерството на културата е спряло обществената поръчка. Ще се преразгледа и ще се обърне внимание на всички детайли, за които сме акатувани.

Целият разговор на Веселина Миланова с Албена Спасова и Тонка Милева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна