Eмисия новини
от 03.00 часа

Поискаха проверка на всички договори за добив на енергия от ВЕИ

Снимка: БГНЕС

От Българската ветроенергийна асоциация искат проверка на всички договори, сключени след приемането на Закона за енергията от възобновяеми източници. Председателят на Надзорния съвет на ветроенергийната асоциация Николай Николов отказа да цитира конкретни фирми, за които има сериозни съмнения, но посочи, че става въпрос за част от големите проекти в Добруджа. 

Нашата цел не е да посочим определен проект, който за нас е несимпатичен или по някаква причина бърка в бизнес интересите на някои от нашите членове. Ние искаме да имаме прозрачност, да се спазва закона.

Според закона, проектите трябва да отговарят на три условия: Да се предостави гаранция на стойност 50 000 лева на мегават, да се докажат вещни права върху имотите, където е реализиран проектът, и да има влязъл в сила подробен устройствен план. Николай Николов каза, че ако незаконните проекти не бъдат спрени, може да се очаква отлив на чуждестранни инвеститори.

Имайки предвид, че това е сектор, в който по принцип влизат сериозни, нормални инвеститори, това ще доведе до вълна на отлив от инвестиции в много други сектори в икономиката.

Още от

За избора на кредитор

публикувано на 17.10.19 в 15:45