Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Мера, заподозрян за убийствата в Тулуза и Монтобан, е мъртъв

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Мохамед Мера, който е заподозрян за убийствата на 7 души, е мъртъв. Полицаите вече са в апартамента мъжа, потвърди френският вътрешен министър Клод Геан. Специалната операция продължи 32 часа, преди звеното за борба с тероризма да нахлуе по обед в апартамента, където Мера се укриваше в банята. При акцията са ранени трима полицаи от антитерористичния отряд, единият от които - тежко. Не е ясно какво е състоянието му.

Полицаите хвърлили гранати и нахлули през вратата и прозорците на апартамента, където Мера се беше барикадирал, малко след 11.30 часа българско време, разказа министърът. След като проучили обстановката и не открили заподозрения, те отишли към банята, където Мера се бил скрил.

Тогава те решили да инспектират банята. В този момент нападателят изскочил от банята и стрелял яростно. Стрелбата била начесто и ожесточена. Дори хората, които са свикнали с подобни неща, твърдят, че никога не са срещали такава ярост, каза вътрешният министър Клод Геан.

23-годишният мъж загинал, след като скочил през прозорец, продължавайки да стреля.

Полицаите се опитали да се защитят и нападателят също опитал да се защити, но в крайна сметка Мохамед Мера скочил от прозореца, държейки оръжие в ръката си и стреляйки. Той беше открит мъртъв на земята, допълни Клод Геан.

Според полицейски източник на Франс прес Мера е бил застрелян, когато скачал от прозореца на апартамента. По неговите думи, Мера вече е бил мъртъв, когато е паднал на земята край жилищната сграда.

Геан благодари на полицаите за професионализма им при неутрализиране на масовия убиец, но призна, че първоначалната цел е била Мера да бъде заловен жив. При операцията в Тулуза бяха ранени трима полицаи, като единият от тях е в шок.

Президентът на Франция Никола Саркози призова за национално единство в първата си реч след смъртта на заподозрения за седем убийства Мохамед Мера в Тулуза. Държавният глава подчерта, че мюсюлманската вяра няма нищо общо с действията на екстремиста. В същото време Саркози обеща наказания за всички, които разпространяват информация или се обучават да действат съгласно екстремистки идеологии.

Всеки човек, който редовно се консултира с интернет сайтове, които възхваляват тероризма и призовават за омраза и насилие, ще бъде наказан съгласно наказателния кодекс. Всеки човек, който пътува в чужбина за обучение в идеологии, които водят до тероризъм, също ще бъде наказан съгласно наказателния кодекс, каза Саркози.

Президентът съобщи също, че е помолил министъра на правосъдието да разследва дали има пропаганда на екстремистки идеологии във френските затвори.

Солидарността и единството трябва да бъдат наши приоритети. Решимостта и твърдостта да служим на ценностите на републиката трябва да бъдат наша цел, каза още Саркози.

Френските полицаи са били инструктирани да направят всичко възможно, за да заловят заподозрения за седем убийства Мохамед Мера жив при щурма на апартамента, където се беше укрил. Това съобщи главният прокурор на отдела за борба с тероризма към парижката прокуратура Франсоа Молен, цитиран от Франс прес. Полицаите са били упълномощени да стрелят само при самозащита, уточни магистратът. При операцията по залавянето му обаче Мера открил огън с пистолет "Колт" с 45 калибър по тях. Те отвърнали на стрелбата и 23-годишният екстремист бил убит с изстрел в главата.

Самопровъзгласилият се за боец на Ал Кайда Мера е снимал трите извършени от него нападения, каза още Молен.

Късно вчера 23-годишният Мохамед Мера, който е заподозрян за убийството на четирима души при нападението на еврейско училище в понеделник и на трима войници миналата седмица, не спази обещанието си да се предаде на полицията, която го е обградила в апартамента му в южния френски град. Малко преди полунощ районът бе огласен от силни експлозии и автоматична стрелба. Френското вътрешно министерство обаче побърза да разсее поредните спекулации, че полицията е започнала щурм на апартамента.

Полицията прилага тактика на изтощението и това обяснява голямата продължителност на акцията, заяви сутринта от Париж журналистът Атанас Чобанов в предаването на "Хоризонт" "Преди всички".

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж;Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени