Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Спорът между България и Румъния не е териториален

В известна степен е притеснителна българската реакция, посочи бившият заместник външен министър
Снимка: БГНЕС

В момента вървят преговори за делимитацията на икономическата зона между България и Румъния. Това не е териториален спор, защото в икономическата зона страните нямат суверенитет върху територията. Това заяви в предаването "Събота 150" Любомир Кючуков – бивш заместник външен министър в правителството на Сергей Станишев. Румъния разигра една доста опростена няколко ходова комбинация. За съжаление, не във всички етапи българската реакция беше най-добрата, смята той и обясни:

Определено Румъния се опитва да отстоява своя национален интерес. Динамиката на преговорите винаги е свързана и със съответната позиция на едната или другата страна и заинтересоваността от това дали те да протичат по-бързо или по-бавно. Това е естествено от румънска страна. За мен в известна степен е притеснителна българската реакция. Експертно реакцията беше нормална и естествена. Това, което някак надхвърли нормалните рамки, е, че се получи една своеобразна надпревара – политическа, институционална и медийна, кой да излезе с по-силна позиция. Не е редно президент, премиер, Народно събрание да отговарят на един министър - това е работа на другия министър – неговия колега. Първо защото такава реакция изчерпва възможността за допълнителни ходове в случай, че от другата страна последват публични изказвания. Второ – за съжаление, тя е изцяло вътрешнополитически ориентирана и тя не донася за решаването на проблема. И третото, което според мен е най-негативното, е, че тя превръща един наистина технически въпрос в политически, политизира го в една доста негативен за България контекст.

Все пак, според Кючуков, нещата могат да се решат в рамките на двустранния диалог. Той обясни всъщност какво се случва: "Ексон" и ОМВ изследват залежите на нефт и газ в румънската част. Евентуално там има данни за открити сериозни залежи и предстои разработка. От друга страна се обявява търг за концесия от българска страна. С изказването на министъра просто се окуражават собствените концесионери и се предупреждават потенциалните български такива, че могат да имат проблеми от международноправен характер. Още един важен елемент е, че по този начин се подават сигнали и в посока Русия, защото в зависимост от делимитацията, говоря за икономическата зона, ще стане ясно дали турската и румънската икономически зони ще имат пряко съприкосновение една с друга. Това има отношение към "Южен поток", тъй като трасето се предполага, че ще мине в турската си част и след това евентуално ще продължи към България. Румъния с удоволствие би привлякла "Южен поток" към себе си. "Набуко", който се появи неизвестно защо в този контекст, няма никаква връзка с въпроса.

Част от информацията по спора с Румъния е класифицирана, съобщи вчера министърът на външните работи Николай Младенов. Той подчерта, че публичните изявления по темата от румънска страна не са конструктивни. Всяка спекулация къде и как ще се търси решение по казуса не допринася за намирането на такова решение, каза външният министър по повод лансираните от Букурещ идеи за съд: Това е изключително сложен технически казус, свързан с доста технически параметри, които са обекти на класифицирана информация затова не мога да ги коментирам публично. Обръщам внимание на всички, които се изказват по този въпрос да си спомнят, че има неща, които, когато се преговаря по тях, когато са обект на сериозен разговор между държави, не е добре по този начин да бъдат интерпретирани, хвърлени в пространството.

Николай Младенов припомни, че България и Румъния са преговаряли с години за един мост на Дунав и добави, че макар и бавно преговорите за установяването на границите в Черно море досега се вървели конструктивно. Никой в България не трябва да се притеснява, че това или друго правителство ще предаде националните интереси, успокои министърът. По думите му, когато обстановката се успокои, ще бъде насрочен следващият кръг преговори, който трябва да е в Букурещ.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна