Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дюлгерова: До конкретика по въпроса за АЕЦ "Белене" няма да се стигне в следващите седмици

Снимка: БГНЕС

За мен това беше много силен информационен шум, който водеше само до говорене, но не и до някакви конкретни стъпки и това е естествено, тъй като в момента се решават или финализират процесите с "Южен поток". АЕЦ "Белене" неизменно си върви както с "Южен поток", така и с проблемите, свързани с енергийната политика и стратегия на България. Това каза енергийният експерт проф. Нина Дюлгерова в предаването "12+3" по повод на проведения телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин.

За съжаление това, което чуваме непрекъснато, че няма да има българо-руски проект АЕЦ "Белене", търсим външен инвеститор - моята прогноза е, че няма да се стигне до конкретика следващите дни или седмици, защото трябва да се случат някои други неща, които да финализират този въпрос, свързан с АЕЦ "Белене", обясни проф. Дюлгерова.

Според нея нещата, които трябва да се случат са обвързани с няколко важни политически процеси – как ще се финализира властовият ресурс в Москва- Белия дом- Кремъл, президентските избори във Франция, парламентарните избори в Германия и тези в САЩ. Тези три месеца, които отново се поставиха като отлагане на срока, могат да станат още три, обясни тя, тъй като изборите в САЩ са едва през ноември.

Парадоксът по проблема на АЕЦ "Белене" е свързан с това, че енергийните експерти са единодушни, че АЕЦ "Белене" има всичките показатели и възможности да бъде построена и когато в следващия момент се поставя политическия проблем дали ще имаме нужда от АЕЦ "Белене", тогава вече икономистите казват, че такава АЕЦ ще си върне всички капитали, които са включени в нея и на следващия етап, вместо да се продължи да се действа в една конкретика, излизат политиците и започват да се изказват. Искам да ви кажа, че това е най-големият проблем свързан с енергийната система на България, защото когато политиците говорят, специалистите мълчат, обясни проф. Дюлгерова.

Ако продължим да работим по същия начин с отношенията с Москва как ще привличаме инвеститори откъдето и да е другаде, при условие, че ние в момента правим меко казано цирк по въпрос, който е стратегически важен за България и Балканите. Според мен лутанията са свързани с това кои интереси ще надделеят, за да се стигне до конкретиката и до един положителен резултат за АЕЦ "Белене", беше категорична тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна