Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Креймър: Не очаквам драматична промяна в отношенията между САЩ и Русия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Не очаквам нещо драматично да се промени в отношенията между САЩ и Русия, въпреки че бяхме свидетели след парламентарните избори в Русия миналата година, на масови протести и дискредитация на политическия процес в страната. Чухме обвинения, че протестите са били стимулирани от новия американски посланик в Москва. Истината е, че руското правителство оцени хората, които излязоха да протестират като агенти на САЩ и противници на страната си. Тези позиции ни върнаха в съветското време и суровата пропаганда от този период, но по ключовите въпроси като Иран, подпомагането в мироопазващата операция в Афганистан и логистичната подкрепа там, както и случващото се в Сирия, все пак мисля, че Москва и Вашингтон ще търсят съвместно решение. Това каза специалистът по американско-руски отношения проф. Марк Креймър в предаването "12+3".

Балканите бяха централен въпрос в преговорите между САЩ и Русия през 1999 година, когато те бяха ключов въпрос за американската дипломация. Ако започнете от 1995 година и преминете към 1999 година по време на операцията, свързана с Косово, Русия тогава бе в процес на блокиране на всяко решение на Съвета за сигурност на ООН, което искаше да намери решение на последната югославска криза и въпреки желанието на САЩ да се стигне до решение през ООН, видяхме съпротивата на Москва по югославския въпрос и поведението й напомняше на съветските времена, обясни проф. Креймър.

Загрижеността на САЩ е забележителна, когато например, преди време правителството на Сергей Станишев беше приближило страната ви твърде близо до Русия. Не знам дали обаче това бе и в интерес на България в този период, обясни той.

Трябва да знаете, че и двата проекта "Набуко" и "Южен поток" са много скъпи сами по себе си. Търсенето на инвеститори е много сложно в тази ситуация. /.../ По добре е да заложите на поучаването на възможности за самостоятелно добиоване на газ. Знаем, че властите ви са подложени на сериозен натиск от екологичните ви организаци, за да не правят това и страната ви влиза в същата дилема като останалите европейски страни, но каквото и решение да вземете трябва да се базира на вашите собствени интереси, каза проф. Креймър.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени