Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабиан Цюлиг: Страните с ниски данъци ще бъдат обект на все по-засилен натиск

Снимка: ЕПА / БГНЕС
България и другите страни, които поддържат сравнително ниски данъчни ставки, ще бъдат обект на все по-засилен натиск, но едва ли пълната данъчна хармонизация ще бъде факт в обозримо бъдеще. Това прогнозира пред БНР водещият икономически анализатор на Центъра за европейска политика Фабиан Цюлиг. Според него дискусии за изравняване на данъците ще се водят все по-често и на все по-високо ниво, без обаче това да означава, че ще се стигне до решения.

Един от официално лансираните аргументи е, че данъчната конкуренция трябва да е честна. Не е тайна, че Франция и Германия смятат за нелоялна конкуренция по-ниските данъци в някои други страни, най-вече Ирландия, но и България. В тази връзка Цюлиг изказа мнение: Безспорно някои от големите страни ще се опитат да поставят под натиск държавите с ниски данъци. Виждаме, че Германия например тегли в тази посока. Виждаме и че страните с ниски данъци, засега поне, устояват на този натиск, защото според сегашната система за вземане на решения, при данъчната политика все още може да се налага вето. Така че всяка страна може да блокира дадено решение, ако прецени, че то застрашава националните й интереси.

Според него обаче определена степен на данъчна хармонизация е важна част от бъдещия икономически и валутен съюз: Трябва да имаме допълнителна интеграция, за да можем да го поставим на стабилна основа. Според мен данъчната политика трябва да е част от това. От политическа гледна точка тази дискусия е много трудна, но това важи за редица други области, свързани с фискалния съюз, като бюджетната дисциплина, публичните разходи и т.н., всичко това, включително и данъчната политика трябва да се обсъжда и да се търсят общоприемливи решения.

Холандският евродепутат Дирг Ян Епинг е един от гласувалите против общата база за корпоративния данък. Според него данъчната хармонизация изобщо не е добро и работещо решение за ЕС: Аз съм за данъчна конкуренция. Не смятам, че трябва да въвеждаме еднакви данъци и данъчни ставки в цяла Европа. Това само ще увеличи данъчната тежест и ще намали възможностите за икономически растеж.

Според него страни като България не трябва да се поддават на натиска на Германия и Франция, защото в противен случай ще загубим инвестиции, икономически растеж и заетост.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна