Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много лизингoви договори са сключени за автомобили

Снимка: Архив

За периода от 2008 до 2011 г. най-много договори за наемане или закупуване на активи на лизинг са сключени за леки автомобили. Общата им стойност за миналата година е близо 300 милиона лева. Данните са на една от големите български банки. С 35 процента се е увеличил броят на сключените договори за финансов лизинг за миналата година спрямо 2010-а. Лизинговият пазар обаче не е възвърнал нивата си от времето преди кризата, казват експертите.  

Румен Иванчев, главен изпълнителен директор на лизингово дружество, откроява тенденциите: Наблюдаваме повишен интерес към активи втора употреба, съвсем естествено предвид икономическата обстановка. Другото е, че определено намаля търсенето на скъпи, луксозни активи - яхти, определени марки автомобили, самолети, но сме свидетели на сериозни инвестиции в проекти в областта на възобновяемите енергийни източници.

Най-често закупеното на лизинг оборудване се използва в металообработването, земеделието и хранително вкусовата промишленост. Леките автомобили са най-популярният продукт на лизинговия пазар. Делът им сред физическите лица е повече от 90%. Следват товарните и лекотоварните автомобили, машините и съоръженията, медицинското и стоматологичното оборудване.

В звуковия файл чуйте подробностите.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени