Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото на съдия Тодорова срещу Цветан Цветанов продължава през юни

Снимка: Архив

Делото за клевета срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, заведено от председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, ще продължи през юни. Вицепремиерът Цветанов и Мирослава Тодорова не присъстваха на днешното заседание в Пловдивския районен съд и бяха представени от защитниците си.

В началото на заседанието адвокат Даниела Доковска прочете мотивите за делото на съдия Мирослава Тодорова. Тя посочи конкретните поводи за неговото образуване - две последователни интервюта на министър Цветан Цветанов. В тях той обвинява Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов. Според съдия Мирослава Тодорова Цветанов е разгласил неверни данни и позорящи обстоятелства, свързани с магистратската й работа и с дейността й като представител на обществена организация.

Адвокат Доковска представи запис от предаване по Би Ти Ви, където се е състояло второто интервю и поиска то да бъде дешифрирано. Това беше прието от съда. Адвокатът предаде и писмени доказателства, сред които документи по делото срещу Маникатов и справка от затвора, където е излежавал присъдата си, осем писма и становище на Общото събрание на Съюза на съдиите в България, два доклада на ООН и на Европейската асоциация на съдиите за независимостта на съда.

За да се запознае с тези материали, защитата на вицепремиера Цветанов, Десислава Добрева поиска време до следващото съдебно заседание, което е насрочено 25 юни. Дотогава тя трябва да внесе и справка с личните данни на родителите на Цветан Цветанов, както и свидетелството му за съдимост.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени