Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанев: Надеждата ни е, че децата ще поемат всичко в своите ръце

Снимка: Стаматина Никова

"Духът на поета - смешна трагедия / Деца на света - тъжна комедия" е  новата книга на писателя Стефан Цанев, който обясни в предаването "12+3", че между двете пиеси, събрани заедно, сюжетно няма нищо общо.

В "Духът на поета - смешна трагедия" става дума за Стефан Стамболов и Захари Стоянов. Тях ги преследва духът на поета Христо Ботев. А духът на поета преследва всички гузни хора. Стамболов за мен е много интерсна фигура. Не случайно се залових с това, за да покажа как един човек с демократични средства може да наложи диктатура, каза Стефан Цанев. Той не прави преврат, всичко става с мълчаливото съгласие на народа. Към миналото трябва да се отнасяме с чувство за хумор. Трябва да се отнасяме сериозно и с тъга към това, което в момента става в държавата и точно това разглеждам в другата пиеса. Там става дума за нашите деца, които бягат от отчеството. Това е страшен знак, че държавата се разпада.

На въпрос как разчита ставащото в политиката, в СДС, в БСП Стефан Цанев отговори, че е добре дошло за управляващите. Нещата нямат алтернатива в момента. Бях казал за Синята коалиция, че когато се прегръщат мъртъвци, жив човек не се ражда, припомни писателят.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени