Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват 65-ия кинофестивал в Кан

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Тази вече се открива 65-ият международен филмов фестивал в Кан. Председател на най-престижното жури е италианският режисьор Нани Морети.

Звездите на световното кино отново ще озарят небосклона на Кан от тази вечер. Никол Кидман, Марион Котияр, Шон Пен, Брад Пит, Брус Уилис са сред гостите, които ще изкачат традиционните стъпала преди церемонията. Тя ще бъде водена от Беренис Бежо – чаровната френска актриса, която се прочу с участието си в немия филм "Артистът", пожънал "Оскари" и "Сезари".

Знаменитостите на киното ще се съберат под лика на Мерилин Монро, избран за тазгодишния афиш, въпреки че легендарната актриса не е участвала във фестивала приживе. Първата прожекция е на комедията "В царството на пълнолунието" на американския режисьор Уес Андерсън. На фестивала ще бъдат представени 91 филма. От тях претенденти за "Златната палма" са 22. Сред режисьорите на продукцията в състезанието са британецът Кен Лоуч, бразилецът Уолтър Салес, американецът Дейвид Кроненбърг, Ален Рене, Жак Одиар и Леос Каракс представят френското кино.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна