Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консулството ни в Москва очаква броят на руските туристи в България да се увеличи

Снимка: Васко Михайлов

България и тази година е сред най-предпочитаните туристически дестинации за руснаците. Очакваният ръст на пътуванията спрямо миналата година може да достигне до 30%, a ежедневно консулската служба в Москва вече издава по 3000 визи.

България постоянно разширява своите позиции на руския туристически пазар и това се доказва от броя на издадените до момента визи. Те са с 11% повече спрямо 2011 година, но като се прибавят и пътуващите със шенгенски визи, които са близо една пета от общия поток, реалното увеличение е не по-малко от 27 на сто, съобщиха за БНР от консулската ни служба в Москва.

Най-стремително нараства броят на частните пътувания, свързани с недвижимите имоти, както и детският организиран туризъм. Очакванията са през най-натоварените летни месеци посолството ни да издава 4500 визи дневно. За да посрещне този нарастващ интерес към България, съставът на консулството вече е увеличен временно с 8 души. Същевременно постоянно се разширява броят на руските градове, където се откриват български визови центрове- от днес документи се подават в Иркутск, като следващите градове тази година са Уфа, Хабаровск и Владивосток. Такива изнесени визови центрове вече работят в Красноярск, Калининград и Сочи. Прогнозите за тази година са, че България ще бъде посетена от около половин милион руски туристи.


По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна