Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК и ЕЦБ разработват специални мерки, в случай че Гърция излезе от еврозоната

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия и Европейската централна банка работят по извънреден план, в случай че Гърция трябва да напусне еврозоната. Това заяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт в интервю за белгийския вестник "Де Щандаард".

Преди година и половина може и да имаше опасност от ефекта на доминото. Но днес има служби и в рамките на Европейската централна банка, и в Европейската комисия, които работят по сценарии за спешни ситуации, в случай че Гърция не успее, заявил Де Гухт.

Това е първият път, когато представител на Европейския съюз потвърждава наличието на извънредни мерки, които да се приложат при евентуално напускане на Гърция на зоната с единна валута, коментира Ройтерс. Досега имаше слухове за подобни планове, но съществуването им не беше потвърдено.

В същото време британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че европейската валута може да колабира, ако няма подкрепа за по-слабите икономики:

Еврозоната се намира на кръстопът – или трябва да се поправи, или ще се изправи пред потенциално разпадане. Или Европа ще има ангажирана, стабилна и успешна еврозона с ефективна защитна стена, добре капитализирани и регулирани банки, система за споделяне на фискалната тежест и поддържаща валутна политика в еврозоната, или ние ще попаднем в неизследвана територия, която носи огромни рискове за всички.

По-рано Камерън подкрепи плановете на новия френски президент Франсоа Оланд за балансиране на бюджета. Очаква се на срещата на лидерите от Г-8 социалистът Оланд да настоява за политики, ориентирани към растеж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна