Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Кипър може да поиска помощ от фонда за стабилност на ЕС

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър може да стане четвъртата страна от еврозоната, която ще потърси помощ от Европейския фонд за финансова стабилност. Това ще удари сериозно конкурентните предимства на нейната икономика.

Не е изключено Кипър да поиска финансова помощ от Европейския съюз, за да стабилизира банковата си система, която пострада сериозно след орязването на гръцкия държавен дълг. Такава възможност допусна новият управител на централната банка на Кипър Паникос Димитриадис, който започна своя мандат в началото на месец май. Той съобщи, че банката заедно с Министерството на финансите обсъждат действия в три насоки, за да се възстанови доверието на инвеститорите в кипърската банкова система.

Присъединяването на Кипър към европейския механизъм за подпомагане ще окаже отрицателно влияние върху данъчната система, която досега с ниските данъчни ставки е позволила развитието специално на сектора на услугите, отбеляза Димитриадис.

Федерацията на работодателите и индустриалците също изрази загриженост, че при увеличаване на данъчните ставки кипърската икономика ще загуби конкурентно предимство. Голяма е и опасността за намаляване на заплатите и социалните плащания.

Шефът на Централната банка заяви, че, ако се стигне до необходимостта страната да търси международна финансова подкрепа, той заедно с Министерството на финансите ще се опитат това да стане без да се поставят никакви условия и като не се засяга данъчният режим за чуждестранни компании, опериращи в Кипър.

По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени