Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Михайлова: Вето за Закона за съдебната власт, ВСС да не е постоянно действащ

Политологът Първан Симеонов: Плевнелиев е подложен на тест
Снимка: БГНЕС

Редно е да се наложи вето, каза в „Преди всички“ Екатерина Михайлова от Синята коалиция, член на правната комисия в парламента в коментара си за Закона за съдебната власт. Не сме влизали в никакви договорки около закона, подчерта Михайлова.

Това не са бонуси, а повишаване в категория, не трябва да се прави по този начин. Аргументът „ЗА“ е, че ВСС е постоянно действащ и магистратите не могат да минат през съответната квалификационна процедура. Но ние от ДСБ смятаме, че не трябва да е постоянно действащ. Така членовете му се откъсват от практиката и се превръщат в чиновници. Ще се направи ли реформа - това е основният въпрос. Какво можем да направим без промяна в конституцията – може да има поне пряк избор на ВСС. Има такава позиция и от Брюксел. Можем да направим формулата за избор от парламента по начин, който се доближава до квалифицираното мнозинство. Във връзка с повишаването в категория имаше и позиция това да важи и за сегадействащия ВСС.

Политологът Първан Симеонов коментира ветото, поискано от премиера за закон, приет от собствената му партия: Не е по-различно от много неща, които сме виждали през последните години. Това може би е несправедлив патос на политическия момент спрямо президента Плевнелиев - коментари от типа, че решението е предпоставено. Отношенията между тях датират от самата номинация на Плевнелиев. Нашето очакване е Плевнелиев да изпита трудности. Двамата са политици от различна категория, от различни спортни дисциплини. Затова Плевнелиев е подложен на тест. Ситуацията е хлъзгава и в нея ще проличи дали има сериозен център, който се занимава с българския политически живот.

Очертават се различни опониращи си центрове вътре в управляващото мнозинство. При липса на ефективна опозиция такъв тип противопоставяне се пренася вътре. Това е резултат от победата във всички възможни избори, която в крайна сметка може да се окаже и проклятие за ГЕРБ. В обществото ни се появява друг тип опозиция – има протести от млади и интелигентни хора, и по отношение на шистовия газ, и на Закона за горите, и на АКТА. Тази обществена енергия трябва да ни радва.

По публикацията работи: "Преди всички"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени