Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Адел Шахауи: Голяма част от египтяните ще бойкотират президентските избори

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Голяма част от египтяните ще бойкотират президентските избори, които се провеждат в момента в страната и няма да гласуват. Причината е, че нито представителят на Мюсюлмански братя Мохамед Мурси, нито бившият премиер Ахмед Шафик не представяляват очакванията на народа, прогнозира в предаването "Събота 150" египетският журналист Адел Шахауи:

На първия тур бяха гласували 22%, а като се има предвид, че гласоподавателите в Египет са близо 50 милиона, аз очаквам днес и утре те да участват много слабо в изборите. Просто голяма част от тях ще бойкотират тези избори. Хората смятат, че идеалите им и това, за което са протестирали, са предадени. Спомнете си, когато коментирахме много пъти в това студио, че многозинството от египтяните искаха, както стана това в България, т.нар, мирен преход. Най-напред трябва да се сформира едно Велико народно събрание, което наистина да направи конституция, която да легитимира властта. Но се оказа, че Военният съвет, за да удължи мандата си, започна игрите си с Мюсюлмански братя, оттам нататък последваха увъртания и стигнахме до този абсурд, в който живеем в Египет. 

Адел Шахауи смята, че въпреки инфорамциите за много фалшификации, Ахмед Шафик ще победи на вота, тъй като Мюсюлмански братя няма да тръгнат да се конфронтират с Военния съвет на страната.

Цялото интерю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени