Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стоянова: Франция и Германия ще се сработят скоро

Снимка: БНР

Франция и Германия ще се стиковат много скоро и не трябва да има съмнение, че това ще се случи, заяви в предаването "Събота 150" журналистът Мария Стоянова:

Всяка една френско-германска двойка на най-виско държавно ниво е почвала трудно. Дори Меркел и Саркози почнаха страшно трудно. Убедена съм, че Меркел и Олланд ще започнат да работят заедно и то съвсем скоро. Да не забравяме, че ситуацията във Франция от вътрешнополитическа гледна точка беше напрегната  и не позволяваше такова сближаване по простата прична, че предстояха паркаментарни избори. Оланд ги спечели. Вече сигурно е спокоен. Оттук нататък двамата са прагматици и те имат база за работа и за сближаване, т. е. можем да очакваме от ситуацията в момента само добро разиетие.

Според Мария Стоянова  изказването на Ангела Меркел пред германските депутати по-рано тази седмица, че световните лидери не бива да надценяват способността на Германия за решване на дълговата криза в еврозоната, е било обръщение към партньорите в ЕС:

Кредото на Меркел е солидарност. Тя е солидарна с държавите в ЕС, но проблемите на някои от страните са създадени вътре в тези страни и затова решение трябва да се търси точно там. В навчерието на форума на Г-20 тя се обръща с тази реч и към партньорите си извън Европа, защото например Съдеинените щати все по-често излизат с големи настоявания към еврозоната да изпомпа повече пари на финансовите пазари, за да се успкоят те. И точно в тази точка може да се каже, че има разногласие с федералното правителство, че не задължително повече пари помагат за решаването на проблемите. Според Меркел това е опасна стартагия. Така че тя с тази правителствена декларация по-скоро подготви почвата и за нелеките преговори, които й предстоят в Мексико на форума на Г-20. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 
  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени