Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Няма нужда нито от протести в такъв обем, нито от нагнетяване

Снимка: БГНЕС

Наложеното вето от президента връща законопроекта за горите в Народното събрание. Приветствам реакцията на президента и становището на министър-председателя. То беше очаквано с оглед на създалата се ситуация. В крайна сметка този законопроект по процедура беше разглеждан близо половин година, освен това във финалните текстове, той претърпя значителни редакции и по спорната тема. Не съм предполагала и очаквала, че ще се случат протести в този вид. Това каза  председателят на Комисията по земеделие в парламента Десислава Танева в предаването "Неделя 150".

Смятам, че след многото корекции, които направихме, във финалните текстове, така както бяха гласувани, все пак даваха гаранции, както за опазването на околната среда и на горите, така и за развитието на ски туризма, обясни тя.

Когато диалогът се измести на площада и на улицата – диалог вече няма и всичко става една емоция. Няма нужда нито от протести в такъв обем, нито от нагнетяване, беше категорична Танева.

Екологът Екатерина Раковска от WWF заяви, че най-големите проблеми в Закона за горите е, че ще се позволи лесно и евтино застрояване на горите и защитените територии.

Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани" заяви, че всеки гражданин трябва да си зададе въпроса дали има демократична държава в България, при условие, че за да се решат проблемите на държавата трябва да се излезе на улицата.

Мислех, че с отминаването на ВИС и СИК си замина и рекетьорството, но това явно не е така. В момента "Зелените" са най-големите рекетьори в страната, сега те демагогстват, каза Благой Рагин, председател на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Мненията на Десислава Танева, Екатерина Раковска, Андрей Ралев и Благой Рагин чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна