Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Петрова: И сега декларираме в Сметната палата договорите с партиите преди избори

Снимка: БГНЕС
Нямаме нищо против мярката, предложена от Яне Янев – социолозите да публикуват и обявяват данни от политически проучвания преди избори само ако декларират кой им ги е поръчал и платил. Социологическите агенции и в момента са длъжни да декларират пред Сметната палата договорите си с политически партии от предизборните кампании. Това не е нещо ново за нас. Това каза в предаването "Преди всички" Геновева Петрова от "Алфа Рисърч". За нея по-сериозният проблем обаче е дали подобна мярка ще прекрати практиката да се разпространяват проучвания, чиято цел не е да информира обществеността за нагласите на избирателите, а да направи определени политически внушения. Тя се съмнява, че подобна мярка би прекратила тази практика. Проблемът не е само в това кой прави проучването, а и в това как то бива разпространявано, подчерта още Петрова.

Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг идеите на Яне Янев не заслужават сериозно обсъждане: Утре може да му хрумне друга идея – точно противоположната. Неговите идеи може да се гледат като куриози, но едва ли ще имат сериозно развитие.

Нали не си правите илюзии, че изследването непременно трябва да бъде поръчвано от политическа сила. Какво пречи изследването да бъде поръчано от Иван Василев Петров, който е безпартиен и който след това ще продаде това изследване или ще го подари на която си иска политическа сила. До нищо няма да доведе такова нововъведение. По-добре е да погледнем по-дълбоко в корена на нещата. Вярно ли е, че който плаща, поръчва музиката? Аз лично твърдя, че не е вярно. Аз твърдя, че този, който плаща, ако иска да има полза от парите си, трябва да види и чуе реалната музика на обществените нагласи. Съвършено отделен въпрос е, че той става собственик на данните и вече има пълното право да реши дали ще надуе високоговорителите, или ще си слуша тази музика със слушалки. Но никоя уважаваща себе си агенция няма да променя данни в угода на този, който е поръчал изследването
, коментира той. 

Павлов прогнозира, че новият лидер на СДС ще бъде Емил Кабаиванов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!