Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 20 дни увеличават капацитета на общинския приют за бездомни кучета в кв. "Сеславци"

Снимка: БГНЕС

До 20 дни ще бъде увеличен капацитетът на общинския приют за бездомни кучета в квартал "Сеславци". Ще бъдат осигурени временно още 50 места за четириногите, информира директорът на ОП "Екоравновесие" Манол Нейков. Той представи отчета за работата на дружеството за месец юни, през който са заловени 521 бездомни кучета. Гражданите са подали 1076 сигнала за безпризорни четириноги, което е с 40 повече от май. Манол Нейков изрази надежда, че до три месеца големите глутници кучета ще бъдат прибрани в новия приют в квартал "Кремиковци": 

Сигналите, които постъпват при нас, са основно за кучета, които са в градинки, в паркове, в предблокови пространства и гражданите искат тези кучета да бъдат прибрани. Хората се притесняват, когато кучетата не са единични, а са повече от 3-4 и формират група. Те стават и по-силни и хората се страхуват.

Не достигат места. Започнахме разширяване на едни външни клетки, които бяха дворчета за разходка. Предстои до 15 дни да се изградят колиби за кучетата и това ще ни помогне да разширим местата с около 40 броя. Но това е само временно решение. Разчитаме най-вече на големия приют, който ще изгради Столична община. За него има подадени оферти и се движи процедура. В рамките на два-три месеца трябва да стане приют за около 2000-3000 кучета, в който идеята ни е да съберем точно тези групи от кучета, които се формират в паркове и градини.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени