Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Мими Петрова: Унижавайки себе си, ние унижаваме институцията

Снимка: БГНЕС

Протестиращите съдии са категорични, че продължават да искат оставката на ВСС. Това вероятно е и едно от обясненията за уволнението на съдия Мирослава Тодорова, която е подписвала тези писма с това искане. 

Днес, преди правосъдният министър Диана Ковачева да призове ВСС да преразгледа решението си, това се опитаха да направят и съдиите. Те на доброволни начала се консултираха един с друг. Дори откриха текст, който може да позволи на ВСС да преразгледа решението си. Към момента обаче ВСС, в лицето на единствения си представител, който прие част от протестиращите – Пламен Стоилов, категорично и разпалено обясни, че решението е абсолютно законно, оставки няма да се дават и нищо няма да се преразглежда.

Информацията за първите 50 дела, за които Мирослава Тодорова беше наказана с намаление на заплатата, е от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Според адвокати съдия Мими Петрова от СГС има да пише мотиви по дела от преди 10 години. Ето как тя коментира два дни преди уволнението на Мирослава Тодорова работата на съдиите:

Така сме си постлали. Унижавайки себе си, ние унижаваме институцията. И нашите хора имат отговорност, защото са направили някакви грешки, имам предвид и ръководството. Аз имам много неприятности след тридневното развяване по медиите колко съм недисциплинирана, защото в целия ни вход беше облепено, че аз трябва да бъда изселена от София. Докога ще търпим? Ако мислите, че съдиите лежат... специално аз не съм толерирана, не желая да бъда толерирана. Малко ми остава, но някои от нас си имат много неприятности. И после как си представяте... Аз изключвам себе си, аз съм недисциплинирана, могат да се справят с мен, но другите колеги – може ли да излезеш пред цяла България и да плюеш съдия и след това този съдия да правораздава? Как е възможно Инспекторатът да говори за колеги, които са в силата на професионалната си кариера и след това този човек да правораздава? Той го е смачкал до такава степен, че след това да преодолееш наистина много неща... не може така. Ако трябва да го уволни този човек, но да рушиш репутацията на колегите, а от това да следва и негативната оценка на цялата институция?


Целия коментар чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна