Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интригуващи събития от програмата на "Варненско лято" 2012

Премиерата на Концерт за 4 тъпана и оркестър от Емил Табаков с Радиооркестъра под палката на автора
Снимка: И.Гъделева

Програмата на фестивала "Варненско лято" 2012 предлага на изкушените от музиката в морската ни столица доста приятни и интригуващи събития. Входът за тях продължава да е свободен и залите във Варна са пълни, интересът е голям, а удоволствието е и за публиката, и за изпълнителите.

Ирена Гъделева проследи рециталите на пианистите академик Атанас Куртев и Марио Ангелов, двата концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков и първата поява като дуо на Мила Георгиева (цигулка) и Пламена Мангова (пиано).

Академик Атанас Куртев, прочут български шопенист и скрябинист, почете с рецитала си 140-годишнината на руския композитор Александър Скрябин. Само няколко дни преди това той беше в журито на престижния клавирен конкурс "Скрябин" в Москва - висока оценка за неговата роля в популяризирането на творчеството на този автор по света. Повече за страстта на акад. Куртев към музиката на Скрябин можете да чуете в интервюто с него в първата част на прекия репортаж от Варна.

На 9 юли в матинето си пианистът Марио Ангелов представи творби на композитори, свързали имената си с БНР: Димитър Ненов, Васил Казанджиев, Александър Владигеров и Емил Табаков. Така в един ден на фестивала "Варненско лято" прозвуча музика на сегашния ръководител на Радиооркестъра от младежките му години (Сонатина за пиано) и от сегашния му зрял период (Концерт за 4 тъпана и оркестър).

За участието си в световната премиера на Концерт за 4 тъпана и оркестър от Емил Табаков разказва известният перкусионист Стоян Янкулов - Стунджи. Чуйте документални записи от двата концерта на Радиооркестъра в рамките на "Варненско лято" 2012.

В препълнената с публика зала на Фестивалния и конгресен център във Варна на 10 юли се роди ново българско дуо - цигуларката Мила Георгиева за първи път свири в партньорство с пианистката Пламена Мангова. Участието им във фестивала предизвика огромен интерес и се превърна в едно от големите събития - класическата им програма с творби от Тартини, Бетовен, Равел и Барток беше изпълнена с финес и женственост. Във втората част на прекия репортаж можете да чуете част от Кройцеровата соната на Бетовен, прозвучала в рецитала.

Чуйте прекия репортаж на Ирена Гъделева от Варна с интервюта и записи от няколко интригуващи концерта на фестивала "Варненско лято" 2012.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени