Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България празнува 175-ата годишнина от рождението на Апостола

Снимка: Архив

В Деня на българската национална памет ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Център на тържествата ще бъде родният му град Карлово. "Когато българинът мисли за свободата, той си представя образа на Васил Левски". Под това мото стартира 18-ия национален поход по стъпките на Апостола, посветен на 175-та годишнина от рождението му. Близо 200 участници от България, САЩ, Русия и Великобритания само за 4 дни са изминали 120 км. през Стара планина, за да стигнат до родното място на Дякона и да се включат в празненствата. Честването ще започне пред Националния музей "Васил Левски" с полагане на цветя пред паметника на майката на Апостола Гина Кунчева. Програмата предвижда архиерейска света литургия и литийно шествие от храм "Свети Николай" по бул. "Александър Стамболийски" до площад "20 юли". Там ще бъде отслужен и молебен за благоденствието на града и жителите. По-късно вечерта от 21 часа ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей "Васил Левски", след което е тържественият митинг. БНР ще предава пряко церемонията. Честването на годишнината е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

В Плевен, на улица "Васил Левски" ще бъде поставена паметна плоча на Апостола. Мястото не е случайно, тъй като в една от къщите през 1869 година Левски основава първия в България революционен комитет. Новият паметен знак е от черен гранит, а буквите са изписани с бронз. Пред музея Цар Освободител Александър ІІможе да бъде разгледана изложбата от 20 постера, посветена на живота и делото на великия българин. В единствения у нас град, който носи името на Левски, ще бъде отслужен водосвет и поднесени венци и цветя на признателност пред  паметника му. В памет на Апостола тази вечер факелно шествие ще премине по централната улица на град Левски.                                                                                                                                        

В 11 часа в Борисовата градина в София, пред бюст-паметника на Апостола, представителният гвардейски духов оркестър отбеляза неувяхващата слава и чистата памет на Левски.  

Музеят "Васил Левски" в Ловеч и Къкринското ханче, където на 27-и декември 1872 година е заловен Апостола, приемат безплатно посетители в днешния ден. При нас е отразена революционната дейност на Васил Левски, борбите на нашия народ за освобождение и дейността на Васил Левски. Най-голям интерес представлява колекцията от лични вещи на Левски, която е единствената запазена до днес. Тук се съхраняват неговата сабя, камата му, малка печатничка, фалшиви печати, квитанции, както и негов оригинален портрет от 1870 година.

Това заяви за БНР Боряна Боева от Регионалния исторически музей в Ловеч. В 16 часа в музея на Левски ще бъде прожектиран филмът «Левски пред съда на Портата и историята» на професор Дойно Дойнов. След това ще бъде отслужена Панихида в памет на Левски и тържествено поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата.

Търновският затвор, превърнат в музей, ще бъде отворен за безплатно посещение, защото от него Васил Левски е тръгнал към бесилото в София, каза уредникът Светла Атанасова:  
Посетителите могат да видят килията, в която е лежал Апостола. На практика последните дни от неговия живот са преминали на това място, или това е едно от знаковите места, където е пребивавал той. След като Левски е бил заловен при Къкринското ханче, на 28-и декември, той е доведен в Търново за разпознаване. До 31-ви декември 1872 година той лежи в Търновския затвор.

В музея "Възраждане", учредително събрание са показани оригинални вещи на Апостола. Дяконския му богослужебен орар, два печата на БРЦК и снимка на Васил Левски, надписана от него на 15-и август 1870 година.

По повод 175-годишнината от рождението на Васил Левски в Благоевград ще се състезават по лъвски скок. За приза „Достойни за името на Апостола" ще се борят над 30 спортисти на възраст от 10 до 25 години.



 

По публикацията работиха: Станислава Пирчева, Цецка Николова, Пламен Христов и Катя Чорова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна