Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Докладът на ЕК е "размазващ"

Снимка: БГНЕС
Докладът е "размазващ". Нищо не е спестено на управляващите. Въпреки дипломатичния тон там наистина има "убийствени" критики, които касаят и независимостта на съдебната система, и несправянето с корупцията по високите етажи на властта, и битката с организираната престъпност. Това коментира в предаването "Нещо повече" депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. Тя отново каза, че правителството не се справя в най-рекламираната от него сфера – правосъдие и вътрешни работи. Според нея стилът на този кабинет е да прехвърлят проблемите си на предишните управляващи.

Нямате ли усещането много често, че живеем в два паралелни свята, в две различни реалности – един на обикновените хора, които се сблъскват с битовата престъпност, на бизнеса, който непрекъснато бива тормозен, изнудван, рекетиран от управляващите, от бавното правосъдие и натиска върху съдебната система, и един друг свят, който се представя "по телевизора", в който всичко е прекрасно и правителството е рекордьор в справянето с престъпността.

Манолова подчерта, че европейският доклад има връзка с искането за вот на недоверие.

Битката с престъпността и корупцията и реформата в съдебната система се правят не заради Брюксел, а заради гражданите. Глупаво е да чакаме поредният европейски доклад да ни каже това, което всички ние виждаме. Глупаво е да си затваряме очите пред това, че нещата не се случват, че никога през последните 20 години съдебната система не е била подложена на такъв натиск, че е застрашено разделението на властите, което е в основата на функционирането на демокрацията, че акциите на МВР са повече показни, отколкото да водят до конкретни резултати.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна