Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Дано проверката на подписката за референдума не отнеме повече време от това за събирането й

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Нормално е в центъра на вниманието на всички политически сили да е темата за предстоящия референдум за АЕЦ" Белене", каза в предаването "12+3" депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. За първи път в България има шанс да се проведе национален референдум по една изключително важна тема. Ние ще настояваме управляващите да изпълнят законовите изисквания и съответните срокове, които са предвидени в закона за референдумите, НС да се произнесе с решение и президентът да насрочи референдум.

Според Манолова има разминаване между говоренето на премиера Борисов и неговите депутати от парламентарното мнозинство. Борисов преценява, че с лека ръка не може да се пренебрегнат подписите и мнението на 800 000 души и лицемерно или не заяви, че той е "за" провеждането на референдум. Главното е кои от днешните партии са искрени, че е важно да се чуе какво мислят хората по важни въпроси и кои ще се опитат да препятстват от гледна точка на собствения си партиен интерес провеждането на първия референдум в България, каза още Манолова.

Според нея няма да има повече от 10 процента недостатъчно коректни данни в подписката за референдума. Управляващите трябва да бъдат посъветвани да не изпадат в смешната ситуация, в която да им е необходимо в по-дълъг период от време да проверяват подписите, отколкото на нас ни беше необходимо да ги съберем.

В звуковия файл можете да чуете коментара на Мая Манолова за възможността за избори за парламент и референдум "в едно", за БДЖ и за ценовия шок.

Междувременно на пресконференция от ДСБ казаха пред журналисти, че референдумът ще бъде незаконен.

Чуйте подробностите в репортажа на Добромир Видев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна