Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62-годишна американка ще поставя рекорд по плуване между Куба и Флорида

Американката Даяна Наяд започна 4-ия си опит за преплуване на разстоянието между Куба и САЩ
Снимка: БГНЕС

 

62-годишната американка Даяна Наяд започна четвъртия си опит за преплуване на разстоянието между Куба и Флорида. Досега Даяна е правила три неуспешни опита, съответно през 1978 година и през август и септември 2011 г. Тя ще трябва да преплува 165-те километра за над 60 часа. Наяд стартира начинанието си в 15,42 ч. местно време в събота от хотел "Марина Хемингуей" в Хавана.

"Малко ме е страх, но през тези 3 дни трябва куражът да ми помогне да преодолея страха", заяви Даяна преди началото на авантюрата си.

Наяд е съпровождана от екип от 50 души, които плават зад нея с 5 лодки. На тях има и водолази, които ще трябва да я предпазят от неприятни срещи с акули. Има и специалисти по медузите.

През септември американката се отказа от третия си опит, след като плува над 40 часа и измина 124 километра. Даяна държи рекорда за най-голямо проплувано разстояние без помощ - това от 165 километра между Бахамите и Флорида през 1979 г. Тя държи и рекорда за най-бърза плувна обиколка около остров Манхатън - 7 часа и 57 минути.

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!