Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведено е дело за нехуманно отношение към пациент в болница

Снимка: БГНЕС

Дело за нехуманно отношение е заведено от наследниците на починал пациент срещу една от университетските болници в София. Това е първият по рода си иск и изходът му може да окаже съществено влияние върху болничното лечение у нас. По темата позицията си в предаването "Преди всички" сподели с д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата на пациентите.

Д-р Кацаров описа покъртителната картина на нечовешко отношение към пациент в Университетска болница от страна на персонала - той е бил връзван, била му е отказвана храна, намерени са хлебарки в храната му. Близките на пациента са филмирали непоносимите условия, независимо от това, че нямат претенции към лечението и не обвиняват лекарите в лекарска грешка. Според Кацаров за съжаление не става дума за изолиран случай.

Не говоря за хлебарката, говоря за отношението, за това, че ако не платиш на санитаря, няма да ти помогне в нищо - нито в храненето, нито в посрещането на елементарните хигиенни нужди. Ако един човек няма близки хора, които ежедневно да го посещават, той изпада в тежко положение. Всичко това е израз на разрушеното доверие между лекар и пациент, каза Кацаров.

Този случай е много важен, защото при едно осъдително решение за нехуманно отношение, това неминуемо ще се отрази на цялата ни здравна система в положителен аспект, заключи той.

Чуйте цялото интервю с д-р Стойчо Кацаров в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна