Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Терористите са сред нас", твърди Лев Пучков в книгата си "Синове на джихада"

Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата на летище "Сарафово" в Централната софийска синагога.
Снимка: БГНЕС

Терористите са сред нас - това казва Лев Пучков, автор на книгата "Синове на джихада". Книгата в ефира на предаването "Хоризонт до обед" представи преводачката Ива Николова.

Да, терористите са сред нас и не винаги са разпознаваеми, не винаги могат да бъдат проследени, не винаги могат да се знаят намеренията им, колкото и упорито да работят едни от най-престижните и опитни служби. Изпитахме го на гърба си. Това е рана, която никога не зараства. Дръжавите, които са го преживели, няма как да се откажат от тази битка. До този момент се държахме така, сякаш това не ни засяга. Видяхме, че тук няма защитени, няма застраховани, така че битката е много люта, много жестока, каза Николова.

Разказвайки за емоциите си по време на събитията на летище "Сарафово", Николова сподели: Чувствах се така, все едно че следях сюжетите на книгите на Лев Пучков, защото голяма част от тези книги са посветени на борбата с тероризма. Русия е много потърпевша от това явление. Става дума за чеченския тероризъм. Лев Пучков е участвал в звена, провеждащи такива битки. И макар че се спазват много правила за секретност, много информация може да научи човек, при това информация, описана с гнева, с болката, с крясъка на този писател.

Чуйте цялото интервю с Ива Николова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени