Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янакиева: Вероятно около 60% от молбите ще попаднат в категорията до 2000 лева

Снимка: Радио София

В междуведомствената комисия вече са предадени 4701 молби на граждани за разглеждане и отпускане на възстановителна помощ. От тях 2849 са молбите на стойност по-малка от 2000 лв., т.е. около 60% от всички молби ще се окаже, че попадат в тази категория до 2000 лв. Това каза в предаването "Нещо повече" кметът на Перник Росица Янакиева. Тя е категорична, че помощта трябва да се отпуска в зависимост от това дали хората могат да отремонтират жилищата си или не. Според нея едно такова решение е дискриминиращо, тъй като вече има отпуснати средства в размер до 2000 лв. на повече от 100 души. Янакиева е съгласна, че трябва да има долна граница, но според нея тя не трябва да бъде по-висока от 400 лв. Държавата има лостове и механизми, чрез които може да помогне, категорична е Росица Янакиева.

Николета Максимова, председател на инициативния комитет на пострадалите след земетресението в Перник, посочи, че много хора, които са с щети под 2000 лв. – предимно покривни конструкции, комини и пукнатини по сградите, вече са направили ремонт, събрали са фактури и чакат тези пари да им бъдат изплатени. Тя припомни, че малко след земетресението финансовият министър Симеон Дянков публично обяви, че има достатъчно средства, за да бъдат покрити всички щети след земетресението.

Министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев бе категоричен: Не се е случвало и няма да се случи – някой, взел пари по редовен начин, без значение дали от междуведомствената комисия или от друг източник, да ги възстановява.

Дончев обяви, че до момента са отпуснати близо 1,5 млн. лв. за не по-малко от 200 домакинства. Редно е усилията да бъдат концентрирани върху най-пострадалите, смята министърът и добави, че допълнителен ресурс от държавата ще бъде осигурен както за публични, така и за частни сгради.

Създадена е организация в последните 10 дни за мобилизиране на жива сила, става дума за работници, които да отстраняват точно такива леки щети. Не е единственият вариант парите, каза още Томислав Дончев. 

Утре в Перник ще има протестно "пиене на кафе" пред сградата на Общината. Така хората ще покажат несъгласието си с решението на междуведомствената комисия да не обезщетява молби на пострадали от земетресението за по-малко от 2 000 лева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени