Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести готвят полицаите на 23 и 24 септември

Снимка: БГНЕС
По-високи месечни възнаграждения, заплащане на извънредния труд и регламент на страничните доходи ще поискат на протест полицаите на 23 и 24 септември. Това съобщи в предаването "Нещо повече" Валентин Попов - председател на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Това ще е пореден протест на полицаите. Първият беше през 2009 г. и все с основното искане за по-високи заплати. Ако паднат социалните придобивки, ще има и по-високи заплати, заяви преди време финансовият министър Симеон Дянков. На това Валентин Попов отговори така:

Според нас не може да става дума за привилегии. Според нас министър Дянков бърка понятията. Министър Дянков очевидно не е достатъчно добре запознат с проблематиката на сектор "Сигурност". Съжаляваме за това. Ние направихме опит да се срещнем с него. Писмото ни отлежава повече от 8 месеца.

Полицаите ще поискат на протеста си следващата седмица регламент на страничните доходи: Искаме това да е по специален ред, определен от министъра, за да се избегнат конфликтите на интереси или обвиненията за конфликт на интереси.

Като форма на протест досега полицаите пушиха цигари, пиха студена вода и мълчаха пред сградата на МВР. На 23 и 24 септември само ще стоят пред вътрешното министерство, но ще отидат и до финансовото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени