Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Теофанов: Ще бъде трудно да се докаже проповядването на радикален ислям

Снимка: БГНЕС

В Пазарджик продължава делото срещу 13-те имами за проповядване на радикален ислям. Арабистът проф. Цветан Теофанов каза в „Преди всички“:

Този съдебен процес фокусира общественото внимание повече, отколкото заслужава. Процесът се превръща в индикатор за гражданското общество и зрелостта на съда. Хората, които се събират, се страхуват процесът да не е начало на атака срещу българските мюсюлмани в контекста на разразилата се ислямофобия. Влияе и това, че турското население у нас не е забравило Възродителния процес. Обикновеният българин пък, наред с останалите си проблеми, се опасява от конфликт между християни и мюсюлмани.

Проблемът не трябва да се търси в исляма и Корана, а в някои мюсюлмани. Има радикални ислямисти, както и радикални християни. Но не може да се проявява търпимост към такъв, който проповядва рязане на глави на неверниците или сформира команди, които налагат начин на поведение. Ако получава и пари за такава дейност, трябва да се прилага законът с цялата му строгост, но да няма лов на вещици или политически манипулации.

Нека не се внушава, че българските мюсюлмани се радикализират и назрява конфликт с християните. Бурките са странни за нашата действителност. Терминът "Аллах" означава "Богът" и този термин се употребява и от арабските християни.

Повечето мюсюлмани са обикновени вярващи, заети повече с грижи за насъщния, отколкото с радикални възгледи. Като преводач от арабски знам колко е трудно да бъде преведена намерената литература. За съда ще бъде много трудно да докаже, че тези имами са проповядвали радикален ислям, смята проф. Теофанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна