Проф. Теофанов: Ще бъде трудно да се докаже проповядването на радикален ислям

Снимка: БГНЕС

В Пазарджик продължава делото срещу 13-те имами за проповядване на радикален ислям. Арабистът проф. Цветан Теофанов каза в „Преди всички“:

Този съдебен процес фокусира общественото внимание повече, отколкото заслужава. Процесът се превръща в индикатор за гражданското общество и зрелостта на съда. Хората, които се събират, се страхуват процесът да не е начало на атака срещу българските мюсюлмани в контекста на разразилата се ислямофобия. Влияе и това, че турското население у нас не е забравило Възродителния процес. Обикновеният българин пък, наред с останалите си проблеми, се опасява от конфликт между християни и мюсюлмани.

Проблемът не трябва да се търси в исляма и Корана, а в някои мюсюлмани. Има радикални ислямисти, както и радикални християни. Но не може да се проявява търпимост към такъв, който проповядва рязане на глави на неверниците или сформира команди, които налагат начин на поведение. Ако получава и пари за такава дейност, трябва да се прилага законът с цялата му строгост, но да няма лов на вещици или политически манипулации.

Нека не се внушава, че българските мюсюлмани се радикализират и назрява конфликт с християните. Бурките са странни за нашата действителност. Терминът "Аллах" означава "Богът" и този термин се употребява и от арабските християни.

Повечето мюсюлмани са обикновени вярващи, заети повече с грижи за насъщния, отколкото с радикални възгледи. Като преводач от арабски знам колко е трудно да бъде преведена намерената литература. За съда ще бъде много трудно да докаже, че тези имами са проповядвали радикален ислям, смята проф. Теофанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

8 души са пострадали при катастрофата с влак в Кресненското дефиле

Тежък инцидент с пътнически влак стана в Кресненското дефиле. Скални отломъци и земна маса са паднали на релсите, като локомотивът се е ударил челно в тях. Осем души са пострадали, но няма опасност за живота им. Общо 55 пътници бяха евакуирани от авариралия влак. Те бяха превозени с автобуси. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 18:55..

обновено на 20.11.18 в 01:37

Протестите продължават и тази вечер в много градове, блокади на Орлов мост, Прохода на републиката и при Хасково

В столицата стотици протестиращи блокираха булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“, а също и Орлов мост. Около 200 души се включиха в протестното шествие, което тръгна по централните улици на Благоевград. Срещу бедността в България и липса на алтернатива за младите хора се обяви протестното шествие в Благоевград, което днес е..

обновено на 19.11.18 в 22:26
Арно Пигилер в БНР

Ученици и студенти стават политици за три дни в симулация на политическия живот у нас

Проектът "Модел Република България" позволява на ученици и студенти да влязат в ролята на депутати, министри и президент. Проектът започва във вторник в Министерството на труда и социалната политика и ще продължи три дни. Сред обсъжданите теми в симулацията ще бъде и приемането на бюджет. Младежите искат да изчистят името на  политиката,..

публикувано на 19.11.18 в 20:14

Четвърто огнище на птичи грип в Пловдивско

Четвърто огнище на птичи грип е открито за по-малко от два месеца в Пловдивска област. След огнищата в Манолско Конаре, в Трилистник и в Богданица, където заразата беше при кокошки, във ферма в село Чоба са заразени близо 2000 патици. Птиците ще бъдат умъртвени, а собствениците ще  бъдат обезщетени. Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 19.11.18 в 20:06

Безлов: Около 120 000 души са получили български документи, въпросът е какъв процент са без произход

Не знам доколко бърза проверка може да покаже процента от подобни нарушения, защото знаем за някакъв брой сънародници от български произход, които са получили документи – 115-120 000 души. Въпросът е какъв процент от тези документи са на хора без произход.  Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Тихомир Безлов – старши анализатор в..

публикувано на 19.11.18 в 19:07

Всички пътища в Община Враца са обработени срещу заледяване

Всички улици и пътища в Община Враца са почистени и обработени със сол срещу заледяване, съобщиха от общинския пресцентър. Снежната покривка във Враца и в околните населени места достигна сутринта 20 сантиметра. С 9 специализирани машини на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство", са разпръснати 100 тона сол срещу..

публикувано на 19.11.18 в 18:35

Глоби за пропуските при почистване на пешеходните зони от сняг в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански ще наложи финансови глоби за пропуските в работата на фирмите по снегопочистването на пешеходните зони. Общинската фирма “Паркстрой“ продължава отстраняването на клони в резултат на падналия сняг. На фирмите, ангажирани със снегопочистването, няма да се плаща за несвършена работа. Така коментира кметът на..

публикувано на 19.11.18 в 18:28