Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганчев: За референдума няма да сме готови с електронното гласуване

Снимка: БГНЕС
За подготовката на електронно гласуване за референдума за АЕЦ "Белене" ще е нужна поне около една година и то ако никой не се съпротивлява. Може би за референдума действително няма да сме готови. Това каза в предаването "Преди всички" Димитър Ганчев, секретар на Интернет общество.

При едно бързане винаги стават грешки. Не е задължително обаче грешките да водят до компрометиране, те могат в случая да доведат например до повишаване на цената на избраното решение, защото ако си купим готово решение например от Швейцария, които го използват вече доста активно, ще стане сравнително лесно и бързо, но ще е скъпо. Не е задължително точно в това да сгрешим, може да сгрешим просто в избора на решение по други критерии. Мисля, че достатъчно са се развили технологиите и има достатъчно специалисти, така че да не се допусне манипулиране на вота.

Не би трябвало да разглеждаме електронното гласуване като единствен вариант за гласуване, подчерта още Ганчев и добави: Ние трябва да дадем възможност и на останалите граждани да участват. Това трябва да се разглежда като допълнение, като разширяване на кръга хора, които биха гласували, не трябва да лишаваме от правото на глас тези, които нямат достъп до интернет. Макар че за тях също могат да бъдат измислени и въведени електронни форми за гласуване, които да не са непременно онлайн.

Притеснението на Ганчев е в това, че ще има политическа воля за въвеждането на електронно гласуване, а след това ще има съпротива на по-ниско ниво.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени