Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радион Попов: Опасността от ефекта на доминото при конфликта в Сирия е налице

Снимка: Архив

Опасността от ефекта на доминото при конфликта в Сирия е налице. Това каза дипломатът и арабист Радион Попов в предаването "Нещо повече".

Всякакви неразумни действия от двете страни могат да доведат до непредвидими последици в региона, като имаме предвид, че Сирия не е съвсем сама. Позицията на Русия, Китай и Иран е много силна в защита на Сирия. Според мен нашата позиция трябва да бъде напълно неутрална, въпреки че сме членове на НАТО, но градивната политика в този случай би била тази да се апелира двете страни да се въздържат от вражески действия, добави арабистът.

Прави впечатление, че когато Сирия свали турския самолет, сякаш реакцията на НАТО не беше толкова яростна както сега, а случаят е далеч по-малък. Боя се, че отново ставаме свидетели на феномен, който се повтаря. Същият парламент на Турция даде разрешение по-рано на турската армия да навлиза в иракска територия, за да преследва тюркски терористи – за едни те са терористи, а за други са борци за национална сигурност. Аз съзирам някаква игра отново на големите сили с тюркската карта, само че този път на сирийска територия. Светът отдавна е трябвало да извърши хуманното си задължение да се дадат права на този народ, тъй като той е потискан и в Сирия, и в Ирак, и в Турция, и в Иран, обясни Попов.

Според дипломата не трябва България да приема бежанци, тъй като капацитетът на Турция все още не е прехвърлен.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!