Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

320 хиляди сирийци са потърсили убежище в съседни държави

Снимка: ЕПА / БГНЕС

До момента сирийският конфликт е прогонил около 320 хиляди души в съседните държави. Това съобщи в предаването "Събота 150" говорителят на представителството в България на Върховния комисариат за бежанците към ООН Борис Чеширков. Потърсилите закрила у нас сирийци към края на септември са 183-ма.
През последните два месеца има тенденция към увеличаване на бежанците и това е пропорционално на развитието на конфликта.

Борис Чеширков уточни, че за Върховния комисариат по бежанците става все по-трудно да се справи с увеличения брой бежанци в света. Към момента той надхвърля 42 милиона души. Причината е не само във финансовата криза, но и в нарастващите конфликти. 

Цялото интервю с Борис Чеширков- говорител на представителството в България на Върховния комисариат за бежанците към ООН. 

По актуалната тема за конфликта в Сирия в предаването говори и минисътър на външните работи Николай Младенов. Той припомни, че непровокираните нападения срещу Турция от страна на сирийската армия бяха осъдени от всички съюзници в НАТО и че не може да има друга позиция по този въпрос.Това не означава намеса на НАТО, всички продължаваме да работим за мирно решение на конфликта. Когато има бежанци е добре те да бъдат държани близо до границата на своята страна - това е акцент и на нашата политика. Неминуемо е те да търсят подкрепа и в други страни.

В звуковите файлове можете да чуете интервютата с министъра на външните работи Николай Младенов и преподавателя от университета "Улудаа" в Бурса Баръш Йоздал, както и коментарите на журналистите Нахиде Дениз и Нина Спасова

 

По публикацията работи: "Събота 150"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени