Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прозрачност без граници": Има консенсус за промени в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Асоциация "Прозрачност без граници" извърши сериозен анализ на причините и факторите, които водят до дефицити в изборния процес и формулира своите препоръки за промени в изборното законодателство. Това заяви Ваня Нушева, програмен директор на асоциацията, в предаването "Преди всички".

Няколко основни кръга от проблеми констатира Асоциация "Прозрачност без граници" по време на изборите, проведени през есента на миналата година, включително и по време на частичните избори през тази година. На първо място са били констатирани за пореден път проблеми с организацията на изборния процес и в тази връзка са голяма част от формулираните предложения. Те са отговор на констатирани дефицити в работата на изборната администрация както на централно, така на регионално и на местно ниво, заяви Ваня Нушева.

Вторият сериозен кръг от проблеми, към който предложенията са адресирани, е свързан с установените практики за оказване на контрол върху волята на гласоподавателите или директно купуване на глас, придобиващи все по-широк обхват.

Третият сериозен проблем е ниската степен на доверие на избирателите към изборния процес.

Асоциация "Прозрачност без граници" в продължение на години осъществява наблюдение на изборния процес и настоява да бъде включена в рамките на дискусиите, за да има възможност да наблюдава начина, по който се извършват процесите в изборната администрация. Асоциацията вече е изпратила писмо до председателя на правната комисия в НС Искра Фидосова със своите предложения.

Има консенсус по отношение на много промени в законодателството – изборната администрация да бъде финансово самостоятелна, да разполага със служители, които са компетентни и независими, да организират изборния процес по качествено различен начин. Задължение на изборната администрация е да дава прозрачност и публичност на своите решения. Предлагаме да има и електронен регистър на избирателите, да могат да подават и заявления за констатирани от тях грешки. Има варианти за адекватни решения на проблемите. Доверието на гражданите се гради с активен диалог с политиците, имаме и предложения в тази насока.

Контролираният вот, купуването на гласове и доверието са основните проблеми, заяви Нушева.

Асоциация "Прозрачност без граници" настоява и за разширяване на възможността за безплатни изяви и участия в дискусии на кандидатите в публично финансираните медии като БНР и БНТ.

Чуйте цялото интервю на Т. Милушева с Ваня Нушева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени