Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белгия откриха изложбата "Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век"

Снимка: БГНЕС

В Кралския музей "Маримон" в белгийския град Монранве бе открита изложбата "Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век". Сред експонатите са изложени текст на Отец Паисий и евангелие с надпис "Българско предисловие".
Според българския евродепутат Андрей Ковачев, който присъства на откриването, са изложени образци, част от българското културно наследство.

Търси се езикова идентичност, която минава през манипулация и кражба на български писмени паметници, подчерта Ковачев:

Измислят се най-различни невероятни термини – старомакедонски език, македонски вариант на славянския език, който датира още от Кирил и Методий и се развива през вековете. Абсолютно неиздържана от гледна точка на науката теза. За съжаление, чухме хора, които се представят за учени, да измислят тази теза.

Македонският специалист по средновековна християнска литература Михайло Георгиевски, подбрал експонатите за изложбата, категорично отрече да има присвояване на българско културно наследство:

Не е така. Първо – това са ръкописи на Македония. Написано е в Македония. Това означава, че са македонски, но им казваме славянски, защото така им казват в България.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна