Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма реставрационен проект за паметника на Цар Освободител

Снимка: БГНЕС

Социологическо проучване показа, че хората харесват монумента "Цар Освободител". Той е един от най–старите и уважавани паметници, каза в предаването "Неделя 150" заместник-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

Според Чобанов за реставрацията на паметника на Цар Освободител е ангажиран много сериозен екип, български и руски специалисти. Чобанов посочи, че екипът е избран от Камарата на строителите. Дарителят изпраща трима руски реставратори, но Камарата на строителите също мобилизира група български експерти – Цветан Лозев, Стоян Маринов и Петър Митанов. Руските експерти идват на няколко седмици. Два Института на БАН също са ангажирани с реставрацията, каза Тодор Чобанов.

В предаването "Неделя 150" доц. Стефан Белишки, председател на Асоциацията на реставраторите, изрази тревога, че няма готов проект за реставрацията на паметника на Цар Освободител. Ние изготвихме препоръки и ги предадохме на Столичната община. Когато се прави реставрация на такъв паметник, трябва да има проект. До момента няма работен проект. Реставрация на подобни паметници се прави от мултидисциплинарен екип, в подходящо помещение, за да се гарантира качествено изпълнение, заяви доц. Белишки.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!