Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Атанасов: Мнозинството във ВСС планира процедура за избор на удобни кандидати на ключови магистратски места

Снимка: БГНЕС

Адвокат Георги Атанасов от Сдружение "България на гражданите" прогнозира в предаването "Неделя 150" , че мнозинството във Висшия съдебен съвет планира бърза процедура за избор на удобни кандидати на ключови магистратски места. Атанасов прочете декларация, в която се настоява да бъде спряно производството по избор на главен прокурор и процедурата по избор на административни ръководители в съдебната система до конституирането на Граждански съвет. Категорично твърдя, че трябва да се направи експертиза на електронната система за гласуване на ВСС , преди каквито и да било избори, каза адв. Георги Атанасов.

В отговор на изложеното от адв. Атанасов в предаването "Неделя 150", Ясен Тодоров от Висшия съдебен съвет заяви:

ВСС се стреми максимално да изпълнява своите конституционни и законови задължения. В рамките на един месец, колкото и да не се харесва на някои , успяхме да изберем в срок директор на Националната следствена служба и да не оставим без ръководител прокуратурата. Предвидили сме една прозрачна процедура за избор на главен прокурор, достатъчно разтеглена във времето, за да могат гражданските организации да зададат въпросите и към всички кандидати, каза Тодоров.

Относно въпроса за конституирането на Граждански съвет към ВСС, Ясен Тодоров каза, че са направени стъпки в тази посока и в най – скоро време Съветът ще стане факт.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени