Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: ЦИК тълкува превратно закона и си дописва правомощия

Снимка: БГНЕС
Има разбиране между парламентарните групи избирателните комисии да бъдат финансово обезпечени по един достатъчен начин, за да могат да си свършат работата и на предстоящия референдум, и на парламентарните избори. Проблемите в дейността на ЦИК не са свързани само с финансирането. Спорът, който се води на няколко заседания на правната комисия, е за това дали да бъдат обжалваеми всички актове на ЦИК или не. Това заяви в предаването "Нещо повече" депутатът от БСП Мая Манолова. С ЦИК трябва да се действа много внимателно, като детайлно се разпишат всичките й ангажименти и правомощия, защото тя тълкува превратно закона и си дописва правомощия, коментира Манолова и даде за пример:

ЦИК се произнесе по няколко въпроса, които се отнасят до начина на провеждане на референдума. ЦИК реши вместо да приложи законовия текст, в който ясно се казва, че референдумът се организира от районните избирателни комисии от парламентарните избори, ЦИК реши да пренапише закона, да не се съобрази с него и да сформира нови комисии по принципи и критерии, които прецени самата ЦИК. /.../ ЦИК взема това решение с един акт, който те си го кръщават протоколно решение и който според тях не подлежи на съдебен контрол. Затова е важен един иначе елементарен въпрос - да се обжалват ли всички актове на ЦИК или не, защото тази ЦИК, която се доминира от ГЕРБ, взема решения, които не намират почва в закона и които са изцяло в интерес на управляващата партия. Тук става дума за честността на изборите.

По думите на Манолова, няма консенсус и по отношение на наблюдателите. ГЕРБ правят всичко възможно да се създават допълнителни прегради към регистрацията на наблюдатели и към техните правомощия. Те нямат интерес от това изборите да се наблюдават, коментира тя. Според нея и международните стандарти се пренебрегват.

Ще направим всичко възможно, даже с една стъпка изборите да са по-честни отколкото са ги замислили управляващите, обеща депутатът от БСП.

Крайният срок за кандидатури за главен съдебен инспектор изтича днес в 18 часа. Според Манолова ГЕРБ ще избяга от отговорност и ще внесе предложението си или през независими, или през някоя малка парламентарна група. БСП няма да внесе предложение за кандидат, добави тя.

В събота от 12 часа пред Храм-паметника "Св. Александър Невски" ще се проведе протестен митинг, в който да кажем "не" на безобразията и подигравката с доходите на хората, подчерта още Мая Манолова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени